Manifestacija „Noć istraživača“, Subotica, 26.09.2014., u foajeu hotela Galleria

NOĆ ISTRAŽIVAČA 2014

Friends2U“ – sprijatelji se sa naukom

Organizatori Noći istraživača

 POZIVAJU

Istraživače i naučnike iz Subotice i okoline da uzmu aktivno učešće u evropskom projektu NOĆ ISTRAŽIVAČA 2014, koja će se održati 26. septembra u foajeu hotela Galleria.

Noć istraživača predstavlja najveću i najzabavniju promociju nauke i naučnika na svetu, namenjenu najširoj populaciju, svih starosnih doba i obrazovnih profila. To je jednodnevni spektakl koji se istog dana održava u preko 200 gradova Evrope. Projekat je 2005. godine pokrenut od strane Evropske komisije sa idejom da obezbedi zabavno-edukativnu promociju rada i života naučnika i demistifikuje nauku kao bauk kojim se bave tek retki.

Osnovni cilj je da se javnosti približi posao istraživača, kao i da se omogući bolje razumevanje njihovog doprinosa društvu. Takođe, Noć istraživača treba da omogući mladima da razmotre naučnu karijeru kao jednu od opcija za budući poziv, ali i da doprinese globalnom unapređenju radne sredine istraživača u Evropi. Srbija se 2010. godine pridružila ovom velikom projektu kada je Noć istraživača bila održana prvi put u Novom Sadu. Ove godine Noć istraživača realizovaće se u Novom Sadu, Beogradu, Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu, Ćupriji, Paraćinu i Jagodini.

Ideja Noći istraživača 2014 „Friends to you“ je podsticanje novog prijateljstva kroz uobičajene faze izgradnje prijateljskih odnosa: upoznavanje, sklapanje prijateljstva, uživanje u prijateljstvu i zajedničko stvaralaštvo. Ključne reči koje opisuju ovogodišnju manifestaciju su: otkrivaje, razumevanje, povezivanje, razmena, podrška, ohrabrivanje. U isto vreme ove ključne reči savršeno opisuju odnose između prijatelja i samo prijateljstvo. Dakle, ovogodišnja Noć istraživača treba da bude događaj sklapanja prijateljstva između nauke, istraživača i naučnika i šire javnosti.

U okviru tematske celine sklapanja prijateljstva, zadatak za sve učesnike Noći istraživača 2014 je da predstave najveće svetske i domaće naučnike, njihova dostignuća, ulogu i značaj koji imaju u našem svakodnevnom životu, kako nam služe, i kako se usavršavaju i razvijaju. Data je i lista najvećih svetskih i domaćih naučnika i oblasti njihovih dostignuća kao predlog, ali učesnici takođe mogu sami da predlože naučnike van liste koje bi želeli da predstave:

  1. Albert Ajnštajn – relativnost, fotoelektrični efekat, kvantna teorija – sadašnjost
  2. Isak Njutn – gravitacija, mehanika, optika, matematika – sadašnjost
  3. Marija Kiri – radioaktivnost – sadašnjost
  4. Aleksandar Fleming – pencilin – sadašnjost: razvoj novih antibiotika
  5. Čarls Darvin – evolucija – sadašnjost: nove vrste, evolucija danas
  6. Luis Paster – poreklo (bakterijskih) infekcija, vakcinacija (medicina?), pasterizacija – sadašnjost: tehnologija hrane danas, pasterizacija
  7. Nikola Tesla – naizmenična struja, teslini kalemovi, – sadašnjost: primena teslinih kalemova, visoki naponi
  8. Oto Han – otkrio fisiju, radio-hemija, nobel za hemiju – sadašnjost: biohemija, ispitivanje DNK
  9. Džejm Klerk Maksvel – elektromagnetizam, antene, zračenje – sadašnjost: primena mikrotalasa
  10. Johan Kepler – keplerovi zakoni kretanje – sadašnjost: astronautika, svemirska putovanja
  11. Milutin Milanković – Milankovićevi ciklusi, ledena doba – sadašnjost: klimatologija
  12. Mihajlo Pupin – pupinovi kalemovi – sadašnjost: telekomunikacije
  13. Pavle Savić – fizičar i hemičar, bio je nominovan za Nobela
  14. Josif Pančić – pančićeva omorika

Organizatorima Noći istraživača u Srbiji Evropska Komisija je od ove godine odobrila projakta na period od dve godine, što znači da ovogodišnji učecnici mogu da planiraju svoje učešće i sledeće, 2015. godine, kada će zadatak biti da se predstave najveća svetska dostignuća.

Budite maštoviti i osmislite kako da na što zanimljiviji način, kroz interakciju sa publikom, predstavite najveće svetske naučnike, njihova otkrića i pronalaske, zanimljive i neuobičajene činjenice iz njihovog života i karijere – kroz demonstracije, simulacije, eksperimente, radionice, razgovor, skečeve, igru, sport, kvizove, takmičenja, muziku i zabavu. Program će biti propraćen i odgovarajućim muzičkim i zabavnim sadržajem koji takođe možete da upotpunite svojim predlozima i učešćem. Ohrabrite posetioce ove manifestacije da se upoznaju sa naukom.

POZIVAMO Vas da uzmete aktivno učešće u ovoj jedinstvenoj manifistaciji. Budite deo najveće i najzabavnije promocije nauke i naučnika na svetu. Učestvujte u Noći istraživača 2014, budite prijatelji i sklopite nova prijateljstva između nauke i šire javnosti.

            Da biste bili deo Noći istraživača 2014 potrebno je da do 10. septembra pošaljete prijavu koja će sadržati Vaš kontakt i kratak opis vaše ideje ili zamišljenih aktivnosti kojima biste predstavili neke od najvećih svetskih ili domaćih naučnika, na adresu nocistrazivaca.subotica@gmail.com. Na taj način prijavljujete svoj eksperiment, demonstraciju, radionicu ili sličnu aktivnost. Poziv je otvoren za sve zainteresovane istraživače, naučnike, studente, učenike i profesore, obrazovne i druge ustanove, firme i preduzeća. Broj učesnika je ograničen.

 

Organizacioni tim Noći istraživača

Suorganizator u Subotici: OŠ „Kizur Ištvan“, direktor Vesna Dulić, tel: 024/571-682

                                              Kontakt osoba: Slavica Medenica, tel: 063/566-432

Postavi komentar